torstai 24. tammikuuta 2019

Omenaviinietikasta hiustenhoitoainetta?



Omenaviinietikasta on moneksi. Käytän  sitä sisäisesti ja ulkoisesti ja on pakko todeta, että ilman sitä en enää haluaisi olla. Sisäisesti omenaviinietikka nopeuttaa aineenvaihduntaa ja lisää kehon emäksisyyttä. Se sisältää paljon eri vitamiineja, aminohappoja ja ja se boostaa entsyymien toimintaa.

Omenaviinietikka on myös erittäin hyödyllistä ulkoisesti käytettynä. Se muun muassa taistelee sieni-infektioita ja tulehduksia vastaan. Jos joskus ihossani on jotain kummaa, mistä en oikein tiedä mitä se on, kokeilen laittaa siiihen omenaviinietikkaa. Hämmentävän usein tämä kikkakolmonen toimii! Omenaviinietikasta voi laimennettuna tehdä myös kasvovettä, koska se supistaa ihohuokosia ja kirkastaa ihoa. Hiuksiin ja päänahkaan käytettynä omenaviinietikka on aivan ykkönen. Omenaviinietikka sulkee hiushuokoset tehokkaasti shampoopesun jälkeen. Päänahkaan käytettynä omenaviinietikka eliminoi hiuspohjanongelmia, esimerkiksi kuivuutta tai hilseilyä, sillä se palauttaa sen pH-arvon takaisin siihen mitä sen kuuluisi olla.

Tässä vielä ohje, kuinka omenaviinietikasta voi tehdä aivan ihanaa ja toimivaa hiusten hoitoaineita. Tällä tuotteella säästää luontoa, itseään ja lompakkoaan!


Ainekset:
  • pullo jossa haluat hoitoainetta säilyttää
  • vettä
  • omenaviinietikkaa
Ohje:
  1. Laita valitsemaasi noin puoli litraa vettä ja 3-4 ruokalusikallista omenaviinietikkaa.
  2. Täytä loput pullosta vedellä.
  3. Sekoita.
  4. Valmis!
Ohje kuvina:

Lisää pulloon 3-4 rkl omenaviinietikkaa ja täytä loput pullosta vedellä (n. ½l). Täytin pullon tuollaisen sinisen suppilon avulla, sillä pullon suuaukko oli melko kapea.

Korkki kiinni, sekoita ja tuote on valmis!

Käytän itse tätä siten, että pesen hiukseni ensin shampoopalalla, jonka jälkeen suihkuttelen latvat omenaviinietikkaliuoksella. Annan vaikuttaa hetken ja huuhdon pois. Hiuksista tulee heti sileät. Kampaajani usein ihmettelevät, miten hiukseni ovat niin hyvässä kunnossa. Tässä yksi salaisuuksistani. Menkää ja tehkää tekin hiuksistanne hyvinvoivat!


Ihania suihkuhetkiä!

Henna<3

tiistai 22. tammikuuta 2019

Helppo juustoinen pinaatti-kvinoavuoka

Tämä juustoinen pinaatti-kvinoavuoka lämmittää mieltä talvellakin.

Näin talvella meillä syödään paljon uunissa kypsytettyjä lämpimiä vuokia. Meillä kotona ei syödä vehnää, minkä vuoksi teen harvoin ruokaa pastasta. Perunaa emme myöskään juuri käytä, sillä siitä tulee jotenkin sellainen ähky olo kenties johtuen sen runsaasta hiilihydraattien tai tärkkelyksen määrästä. Tämä vuoka onkin tehty kvinoaan, joka on yksi suosikeistani ruoanlaitossa. Siitä saa mukavasti tarvitsemansa hiilihydraatit ja ravinteet ilman ruoan jälkeisiä ikäviä oloja. Rakastan ruoanlaitossa pinaattia, sillä se on niin täyteläisen makuinen ja täynnä ravinteita. Myös tummanvihreä väri ruoassa kiehtoo minua kovasti. Pinaatin ja juuston yhdistelmä on match made in heaven.

Tämä vuoka oli mielestäni ihan superhyvää. Laiton pinaattia PALJON, mutta ohje toimii pienemmälläkin määrällä, joten tehkää oman makunne mukaan.


Ainekset:
  •  2dl kvinoaa
  • 3 pussia pakastepinaattia (150g)
  • sipuli ja 2-3 valkosipulin kynttä (ohje toimii myös ilman sipulia)
  • Kookosöljyä tai voita paistamiseen
  • valitsemaasi proteiinia (itse käytin naudan jauhelihaa, mutta voit käyttää myös esimerkiksi nyhtökauraa, kanaa, papuja tai mitä haluat)
  •  2 mozzarellamöykkyä tai muuta juustoa valintasi mukaan
  • 1dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • mustapippuria
  • suolaa

Ohje:
  1. Keitä kvinoa sen keitto-ohjeen mukaisesti. Jos keitto-ohjetta ei ole, niin laita 2dl kvinoaa noin 4-5dl vettä.
  2. Kuullota (mahdolliset) sipulit pannulla voissa tai kookosöljyssä.
  3. Lisää pannulle proteiinit (tässä tapauksessa liha) ja paista kypsäksi.
  4. Sulata pinaatti ja pilko mozzarella.
  5. Laita kaikki aineet uunivuokaan, mausta makusi mukaan ja paista 200 asteessa 45min.
  6. Anna jäähtyä hetki ennen syömistä.

Ohje kuvina:


Huutele 2dl kvinoaa juoksevan veden alla huolellisesti ja keitä sitä runsaassa vedessä (4-5dl) niin, että vesi on imeytynyt kvinoaan.

Kvinoan keittyessä kuullota kuullota sipuli ja valkosipuli voissa tai öljyssä. Lisää kuullotuksen jälkeen liha ja paista kypsäksi.

Sulata pinaatti.

Lisää kaikki ainekset uunivuokaan ja sekoita kunnolla sekaisin. Paista uunissa 200 asteessa 45 minuuttia.

Valmis! Anna jäähtyä hetki ennen syömistä.


Ihania herkkuhetkiä

Henna<3

maanantai 21. tammikuuta 2019

Sikurijuuren terveyshyötyjä




Sikuri (Cichorium intybus) on vatsaystävällinen ja luontaisesti kofeiiniton Euraasiassa luonnonmukaisena kasvava kasvi. Sikuria esiintyy myös Pohjois-Afrikassa, Lähi-Idässä ja Keski-Aasiassa. Sikuria on jo antiikin ajoista asti käyttetty rodoskasvina ja ruoanlaitossa. Suomessa esimerkiksi sotien aikoihin, kun ei  ole ollut varaa kahviin, on käytetty korvikkeena sikuria. Edelleen saatetaan sikurista puhuttaessa muistella sitä kuinka sikuria sisältävä kahvinkorvike oli kääritty siniseen kääreeseen. Sikuria käytetään sekä ruoanlaitossa että nykyään tiedossa olevien terveysvaikutustensa ansiosta terveystuotteena.

Käytän itse sikurijuurita juomana sekä sen ihanan maun että terveysvaikutustensa vuoksi. Sikurinjuuri sisältää reilusti C-vitamiinia ja rautaa. Sikuri edistää ruoansulatuksen toimintaa ja itse nautinkin sitä usein aterian painikkeeksi. Jos olen syönyt liikaa ja oloni on sen mukainen, nautittuani kupin sikurijuomaa oloni helpottaa nopeasti. Sikurin sanotaan poistavan myrkkyjä maksasta ja sappirakosta. Sikurinjuuri sisältää myös paljon prebiootteja ja ravintokuitua. Reilu puolet sikurijuurijauheen painosta on ravintokuitua. Ravintokuidusta taas noin puolet on inuliinia, joka edistää maitohappobakteerien kasvua ruoansulatuskanavassa. Sikurijuuren vatsaa ja suolistoa hellivän ominaisuutensa ansiosta boostaa se myös roimasti vastustuskykyä.

Inuliini on ihmiselle hyväksi. On kuitenkin esitetty, että liika inuliinin saanti aiheuttaa ihmiselle turvotusta ja ilmavaivoja. Tämä johtuu siitä, että aikanamme inuliinin saanti saattaa määrällisesti nousta korkeaksi. Tämä johtuu kemikaalis-fysikaalisesti valmistetun lyhytketjuisen inuliinin lisäämisestä elintarvikkeisiin. Tätä inuliinikemikaalia lisätään elintarvikkeisiin, jotta niihin saataisin paksu, kermainen koostumus. Tällainen lyhytketjuinen inuliinikemikaali hajoaa ruoansulatuskanavassa niin nopeasti, että se aiheuttaa liiallisesti nautittuna näitä ei toivottuja sivuvaikutuksia. Tätä inuliinikemikaalia ei tule sekoittaa pitkäketjuiseen inuliiniin, jota on luonnonmukaisesti tuotetussa sikurijuuressa. Se on luonnontuote, eikä kemikaalein valmistettua. Itse olen saattanut juoda sikurijuurijuomaa 3-4 kuppia päivässä ilman sivuvaikutuksia. Kuitenkin loppujen lopuksi se mikä sopii toiselle ei sovi kaikille, joten kuunnelkaa tämänkin tuotteen käytössä oman kehonne viestejä.

Sikurijuurijauhe on kerrassaan herkullisen makuista. Muistan, kun lapsena kotona tehtiin perheen voimin piparkakkutalo. Piparkakutalon seinät ja katto liitettiin yhteen paahteisen makuisella sulatetulla sokerilla. Ja todella, tuo paahteisen sokerin maku tuli mieleeni heti siemaistessani tätä juomaa ensimmäisen kerran. Maku sisältää kirjon paahteisen siirappimaisia makuja. Ymmärrän hyvin, miksi sikurijuurijauhetta on käytetty kahvin korvikkeena, koska se saattaa muistuttaa maultaan kahvia, mutta ilman kahvin luontaista karvautta.

Sikurijuurijauhe on helppoa käyttää. Sitä lisätään kuumaan veteen ja juoma on valmista. Mukaan voi oman maun mukaan laittaa esimerkiksi hunajaa tai kermaa.

Itse olen jo myyty tälle sikurijuomalle.Oletko itse kuullut tai ehkä jo maistanut sikuria? Tai olisitko ehkä halukas kokeilemaan? Kerro toki kommenteissa!


Ihanaa tammikuuta

Henna<3

Tunteiden kohtaaminen ja hyväksyminen

Tunteet  voivat turvallisesti ja hyvin käsiteltyinä olla hyvin vapauttavia.

 Me kaikki tunnemme monenlaisia tunteita, joista osa on positiivisia, toiset negatiivisia ja osa saattaa olla neutraaleja. Välillä olemme tyytyväisiä, mutta välillä saattaa suututtaa tai turhauttaa. Tyytyväinen olo saattaa olla, kun on saanut syötyä itsensä kylläiseksi, tai kun on saanut levättyä tarpeeksi. Negatiivisia tunteita, kuten turhautumista tai suuttumusta, voi aiheuttaa stressi, väsymys, nälkäisyys tai sairaus. Omat tunteet on tärkeää oppia tiedostamaan ja tunnistamaan, jotta osaa tehdä tunteiden myllertäessäkin päätöksiä, jotka vievät eteempäin, mieluummin kuin taaksepäin. Jos esimerkiksi joka kerta suuttuessamme paiskoisimme tietokoneemme hajalle, se ei olisi tulevaisuuttamme ajatellen kovin järkevä ratkaisu. Kuitenkaan tunteita ei myöskään kannata padota sisäänsä, sillä silloin niitä kerryttää sisäänsä ja saastuttavat itseään sisältäpäin. Tunteiden turvalliselle käsittelylle tulee löytää oikea paikka ja aika.

Ei ole olemassa kiellettyjä tunteita. Meille on lapsena joskus sanottu, ettei saisi itkeä tai suuttuessa purkaa tunnettaan. Negatiivisetkin tunteet ovat sallittuja. On tärkeää tunnistaa, mikä kulloisenkin tunteen aiheutti ja miltä se nyt tuntuu, jotta oppisi tuntemaan paremmin itseään ja omaa tapaansa reagoida. Mitä paremmin ymmärrämme omia mielemme liikeitä, sitä paremmin opimme ymmärtämään myös kanssaeläjiämme. Tunteet tiedostamalla tunteet eivät myöskään tee päätöksiä järjen puolesta.

Kuinka suhtautua tuntemiimme tunteisiin hyväksyvästi, vaikka kokemiamme tunteita on joskus inhottava tuntea ja vaikea käsitellä? Tällöin vaikeatkin tunteet tulee kohdata silmästä silmään ja suhtautua niihin lämpimästi hyväksyen. Ikäväkin tunne tulee hyväksyä ja antaa sille aikaa ja tilaa. Pakenemisen sijaan hyväksymällä tunteensa saa kosketuspintaa omaan tunnemaailmaansa ja näin voi ottaa askeleen kohti parempaa itsetuntemusta. Tunteita voi opetella tiedostamaan havainnoimalla niitä omassa mielessään tai omassa kehossaan. Tunteet tunnetaan usein myös kehollisena. Oletteko koskaan huomanneet tätä? Esimerkiksi rakkaus tunteena tuntuu reisistä ylöspäin yläkropassa vähän joka puolellla. Suuttumus ja viha taas tuntuu yläkropassa ja käsissä. Ilon energian tuntee joka puolella kehoa. Ja tulee myös mieleeni sanonnat "kulkea rinta rottingilla" tai "kävellä nokka pystyssä", mitkä on ihan totta, ylpeys tuntuu rinnassa ja päässä.

Tunteiden hyväksyminen ja tunnistaminen ovat avainsanoja niiden käsittelyssä.

Tunnistan itseni ihmiseksi, jolla tunteet saattavat helposti kehollistua. Ilo oikein hypytyttää, kun taas suuttumuksesta saattaa tulle käsien ja jalkojen lämpenemistä. Vaikka joskus itkettää tai hypytyttää, niin silloin annan tunteen tulla vaan. Minulle on usein lapsena sanottu "Älä itke.", mutta nyt aikuisena mietin, että miksi ei saisi itkeä? Kyllä se itku itkemällä loppuu. Joskus se saattaa viedä aikaa, mutta varmaa on se, että se joskus loppuu. Tärkeää kuitenkin näiden tunteiden kirjossa ja määrässä on se, että tunnistaa omat piirteensä ja osaa elää niiden mukaisesti. Esimerkiksi jos en tulisi valituksi hakemaani työtehtävään, en osoita pettymyksen tunnettani ja harmistustani asiasta päättäneille henkilöille, vaan kysyn valintaan johtaneita syitä ja käsittelen tunteeni saamieni tietojen perusteella.

Suomessa on aika mielenkiintoinen tunteiden näyttämisen kulttuuri. Ulkomaalaiset usein sanovat suomalaisista, että olemme kivinaamoja tai tunteettomia. Miksi meidät on opetettu, että tunteita ei juurikaan näytetä? Tai juuri tämä, että "itku pitkästä ilosta" tai "ylpeys käy lankeamuksen edellä."? Muistan itse ainakin jo lapsuudestani sen, kun joskus olin aivan mielettömän iloinen ja kun tulikin jostain syystä itku niin ikään kuin ilkikurisesti sanottiin tähän tyyliin "Noniin minähän sanoin, että itku pitkästä ilosta!". Siis mitä? Eli oli huono, että olin iloinen, sillä siitä seuraa aina itku? Tai jos olin jostain pienenä ylpeä tai tyytyväinen itseeni, niin sanottiin tämä jo edellä mainittu "Ylpeys käy lankeamuksen edellä.", ja kun kohta sattui jotain ikävää niin taas ilkikurisesti saatettiin  saatettiin vielä vahvistaa, että "Minähän sanoin...". Ihan kuin se jos on tyytyväinen itseensä olisi jotenkin huono juttu. Ei ihme, ettemme välttämättä aikuisinakaan tunne tyytyväisyyttä ja onnellisuutta keitä me olemme ja mitä olemme saavuttaneet. Eikä ihme, että omien tunteiden tunnistaminen ja hyväksyminen voi joskus olla haastavaa.

Välillä suomalainen tunnekasvatus aiheuttaa ristiriitaisia käsityksiä itsestä ja tuntemistaan tunteista.

Eli yhteenvetona vielä tästä aiemmasta paasauksesta: Tunnistakaa tunteenne ja tuntekaa ne aidosti. Viljelkää tätä taitoa ympäristöönne. Kuunnelkaa omia ja myös muiden tunteita ja hyväksykää ja keskustelkaa niistä Älkää padotko tunteita, sillä ne (erityisesti viha ja katkeruus) saattavat jäädä kytemään. Tuntekaa isosti ja pyrkikää kasvattamaan iloa ja rakkautta.


Ihanaa tammikuun jatkoa

Henna<3

Testissä Ponkalan artesaanihunajat


Ponkalan hunajaa on myynnissä Freetoxin nettikaupassa. Siellä osuvasti varoitetaan, että tämä hunaja aiheuttaa mahdollisesti riippuvuutta ja ilhan syystä.


Kuulun Facebookissa ihanaan ryhmään nimeltään Freetoxaajat. Siellä on vuosittain joulun alla joulukalenteri-arvonta, josta voi voittaa erilaisia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tuotteita. Olen nyt kahden vuoden aikana osallistunut arvontoihin sillä tuotteet ovat aina olleet sellaisia, jotka minulla tulisi ehdottomasti käyttöön.

Tänä vuonna voitin! I did it! Sain kuusi eri makua Ponkalan artesaanihunajaa: matchaa, kurkumaa, inkivääriä, karpaloa, mustikkaa ja kaakaota. Olen niin onnellinen, kun voitin juuri tämän setin itselleni. Minä yksinkertaisesti rakastan hunajaa.

Olen odottanut tätä postilähetystä kuin kuuta nousevaa siitä saakka kun sain tietää voitostani. Viimein eilen sain nämä käsiini! Ihan nytkin hymyilyttää niin paljon kun saan olla kirjoittamassa tätä kirjoitusta.

Ponkalan hunajatila tuottaa puhdasta raakahunajaa samalla huolehtien mehiläisten hyvinvoinnista. Hunajaerät valmistetaan käsityönä ja tämän vuoksi kahta täysin samanmakuista hunajaerää ei tule olemaan. Sivuillaan he kertovat:"Hienostunut eräajattelumme tarkoittaa, että meillä on tarjolla monenlaisia erikoisia, mutta uskomattoman huikeita makuyhdistelmiä, jotka muodostuvat huippuluokan hunajan monipuolisten aromien ja aitojen luonnonmakujen yhteenliittämisessä.". Komppaan lausetta sanomalla että makuyhdistelmät todella ovat huikeita ja hunaja maistuu ensi kertaa elämässäni näin "kirkkaalta". Suomalainen hunajat ovat ylipäänsäkin todella laadukasta, mutta silti ensimmäistä kertaa hunaja maistuu tällaiselta..

Arvontaan pääsi osallistumaan kertomalla mitä kahta yllä olevista kuudesta olevasta haluaisi maistaa. Vastasin muistaakseni karpalon ja kaakaon. Ja voi että, en olisi voinut olla sen enempää oikeassa.  Karpalon kirpeys, makeus ja raikkaus vie kielen mennessään ja sen ajattelemisestakin herahtaa vesi kielelle. Kun taas kaakaosta tulee mieleen jokin  oikein makea ja täyteläinen suklaalevite, vähän kuin parempi Nutella! Myös mustikka on noussut yhdeksi minun lempimaukseni, sillä sekin maistuu niin aidolta tavaralta ja sen vuoksi niin parhaalta mahdolliselta.

Suklaaherkkua ja raikkaita marjamakuja.

 Matcha vie myös kielen mennessään. Tässä hunajassa matchan maku nousee esiin niin miellyttävän pehmeästi, että siihen on todella vaara jäädä koukkuun. Tosin tämä koukku ei tuota ikäviä sivuvaikutuksia, kuten monet muut koukut. Inkivääri toimii hunajan makuna miltei aina, joskin sen kohdalla vaikeus tuntuu olevan oikean suhteen löytyminen. Tässä hunajassa mielestäni suhteet olivat löytyneet ainakin minun kohdalleni täydellisiksi, sillä tämä maku ei ollut liian polttava, mutta ei myöskää yhtään mauton. Hunajan makuna kurkuma kuulostaa todella eksoottiselta. Tämän kohdalla täytyy sanoa, että mieleni oli hyvin epäileväinen korkatessani tätä makua. Maistaessani hunajaa huomasin kuitenkin, että tämä(nkin) maku on niin aito, kun vain olla voi, ja maistuu sen vuoksi myös oikein hyvältä. Luulen, että tämä maku sopisi erityisesti jonkin crackerin päälle. Suolaa crackeristä ja mausteista makeutta kurkumahunajasta!

Tässä vielä hieman eksoottisempia ja mausteisempia makuja.

Kiitos vielä Ponkalan artesaanihunajat tästä makunautinnosta! <3


Ihanaa tammikuun loppupuolta

Henna<<3

Todella se paras siemenleipä

Tämä leipä vie kielen mennessään.


Kokeilin reilu puolisen vuotta sitten Karita Tykän "paras siemenleipä"-ohjetta. Tämä siemenleivän ohje oli aikaisempiin kokeiluihini nähden erilainen, sillä tämä oikeasti pysyi koossa mukavasti ja oli oikein hyvän makuista. Lisäksi mieheni rakastui leipään ikihyviksi, joten nyt sitä leivotaan meidän taloudessa säännöllisin väliajoin. Joka aamun hän aloittaa aamupalallaan siemenleipää, josta saa puhtia päivän töihin. Lisäksi leipä on ihan superhelppo valmistaa, eikä tarvitse omistaa kovin ihmeellisiä vempaimia tai raaka-aineitakaan. Leipä on gluteeniton, maidoton, hiivaton ja vielä kaiken kukkuraksi sopii vegaaneillekin.

Tästä hyviä rasvoja, kuituja ja kaikkea kivaa sinunkin päivääsi!

Ps. Koska todella minun pitää leipoa tätä suhteellisen usein, niin tein annoksen tuplana ja ennen nesteiden lisäystä otin pussiin toisen puolikkaan annoksesta ja kulhoon jätin puolet. Minulla on kaksi Prismasta ostettua silikonivuokaa, joita ei tarvitse lainkaan voidella, suosittelen niiden käyttöä lämpimästi.

Tällaiset silikonivuoat olen hankkinut Prismasta. Kätevät kuin mitkä!

Ainekset kahteen silikonivuoalliseen (Prisma) leipää:
  • 4,5dl auringonkukansiemeniä
  • 3dl kurpitsansiemeniä
  • 9dl kaurahiutaleita
  • 2,25dl pellavansiemeniä
  • 4,5rkl chiansiemeniä
  • suolaa main mukaan
  • 1dl psylliumia
  • 3-5rkl oliiviöljyä
  • 9dl vettä
Jos siis sinä ja perheesi ihastutte tähän ohjeeseen, niinkuin meidän perhe ja haluatte tehdä kuivat aineet valmiiksi niin, että voitte vain lisätä nesteet ja laittaa laivät uuniin, tuplaa ainekset ja otta puolet (n.20dl) talteen itselllesi pussiin tai rasiaan.

Ohje leipään:
  1. Laita uuni läpenemään 180 asteeseen.
  2. Mittaa uunipellille auringonkukan- ja kurpitsansiemenet.
  3. Paahda siemeniä uunissa seitsemän minuuttia, ota välissä pois uunista, kääntele, ja laita toiseksi seitsemäksi minuutiksi uuniin.
  4. Sillä aikaa kun paahdat näitä siemeniä, voit sekoittaa isossa kulhossa sekaisin kaikki loput aineet, paitsi nesteet.
  5. Kun siemenet tulevat uunista nosta uunin lämpöltila kahteensataan asteeseen. Voit antaa siementen hieman jäähtyä ja kipata ne kulhoon muiden aineiden kanssa ja sekoittaa  ne keskenään. Jos teet kaksinkertaista annosta, ota nyt puolet tästä seoksesta talteen seuraavaa leivontaetkeäsi varten.
  6. Lisää kulhoon oliiviöljy ja vesi. Sekoita kunnolla sekaisin valitsemallasi välineellä. Itse suosin omaa kättäni, sillä siten tunnen parhaiten sen, ovatko kaikki aineet varmasti sekaisin
  7. Kun olet hetken aikaa sekoittanut taikinaa ja taikinasta on jo alkanut tulla jähmeää, voit laittaataikinan leipävuokaan. Halutessasi voit nyt levittää taikinan päälle oliviiviöljyä. Leivän paistuessa näin peivän päällisestä tulee superhyvänmakuinen ja rapsakka.
  8. Paista uunissa tunti. Kmoa leivät vuoistaan viimeistään puolen tunnin päästä uunista ottamisen jälkeen. Viipaloi leipä ja säästä osa leivästä itsellesi huoneenlämpöön tai jääkaappiin ja laita loput pakkaseen.

Tässä ohje vielä kuvien kera:

Paahda aurinkonkukan- ja kurpitsansiemenet uunissa 180 astetta seitsemän minuuttia. Ota uunista, kääntele ja toista.

Samaan aikaan voit sekoittaa isossa kulhossa kaikki loput kuivat aineet sekaisin.

Lisää paahdetut siemenet muiden kuivien aineiden joukkoon ja sekoita hyvin.

Jos teit kaksinkertaisena, ota tässä kohtaa seoksesta puolet (n.20dl) itsellesi talteen. Seuraavan kerran kun leivot tätä leipää voit vin sekoittaa tähän 9dl vettä ja oliiviöljyn ja leipätaikina on jälleen valmis!

Lisää joukkoon oliiviöljy ja vesi.

Sekoita taikinaksi.

Jaa kahteen vuokaan ja levitä päälle halutessasi oliiviöljyä. Paista 200 asteessa tunti.



Kumoa valmiit leivät. Annan itse leipien jäähtyä vähintään puooli tuntia ennen viipaloimista. Viipaloi leipä ja säästä osa leivvästä itsellesi huoneenlämpöön tai jääkaappiin ja laita loput pakkaseen.


Ihania herkkuhetkiä!

Henna<3


Ps. Tässä linkki Karita Tykän alkuperäideen ohjeeseen:

https://blogit.terve.fi/rakkaudellakarita/paras-siemenleipa/

perjantai 18. tammikuuta 2019

Maailman paras levite

Maailman paras levite syntyy käden käänteessä.




Teen itse talouteemme levitteen, sillä en haluaisi käyttää kaupan kovetettuja kasvirasvoja, mutta pelkkä voi on suoraan jääkaapista otettuna melko vaikeasti levittyvää. Tämä ohje on ihan mielettömän helppo ja sen voi maustaa suolalla ja tuore-tai kuivayrteillä mielensä makuiseksi. Kerran kun tätä ohjetta kokeilee, niin ei ole paluuta entiseen. Tämä levite on ladattu hyviillä rasvoilla ja antaa takuulla terveyttä, puhtia ja energiaa päivän rientoihin.


Ainekset:

  • Voita tarvitsemasi määrä
  • Vettä
  • Oliiviöljyä
  • Haluamasi mausteet

Ajattelen tätä ohjetta 1:1:1, eli jos laitan 100g voita, käytän 1dl vettä ja 1dl oliiviöljyä.  Tällä kertaa määräni olivat 200g voita, 2dl vettä ja 2dl oliiviöljyä. Maustamiseen käytin ainoastaan merisuolaa, sillä mieheni ei pidä kovin mausteisista asioisa (itse asiassa hän pitää usein aika mauttomista jutuista, heh).


Ohje:
  • Laita kulhoon voi, vesi ja oliiviöljy. Surauta ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää mausteet ja laita valitsemaasi astiaan ja jääkaappiin.


Ohje kuvina:


Laita voi, vesi ja oliiviöljy kulhoon. Itse laitoin merisuolankin jo tässä vaiheessa.

Surauta ainekset sauvasekoittimella sekaisin.

Laita valitsemaasi astiaan ja jääkaappiin.


Ihania herkkuhetkiä

Henna<3

torstai 17. tammikuuta 2019

Meinebase – tuo arjen helpottaja

Meinebase on monipuolinen ja ekologinen suihkutuotteiden korvaaja.

Kuulin Meinebasesta ensimäisen kerran kolme vuotta sitten. Samassa yhteydessä minulle pidettiin myyntipuheet siitä kuinka se on parantanut ihmisillä kasvojen ja päänahan ihon täysin terveeksi emäksisyytensä ansiosta. Emäksisellä mineraalisuolalla on ainakin melkein sama pH-arvo kuin lapsivedellä ja tätä lapsivesi-argumenttia käytetään emäksisen mineraalisuolan käytön puolesta puhuessa usein. Itse en osaa sanoa tuon argumentin puolesta tai vastaan. Oma mielipide tästä tuotteesta minulla kuitenkin on.

Olen seurannut keskustelua emäksisestä mineraalisuolasta (itse käytän Meinebasea) ja huomannut, että ihmiset jakautuvat sen suhteen aika lailla kahteen kategoriaan. On niitä jotka ajattelevat tällaisen suolan syrjäyttävän suunnilleen kaikki muut ihonhoitotuotteet vessasta, kun taas toiset eivät usko tuotteeseen lainkaan. Kuulostaaan se ehkä ainakin alkuun hieman oudolta, että jokin suola voisi korvata suihkusaippuan, dödön ja jopa shampoon?

Meinebase, eli emäksinen mineraalisuola, koostuu ruokasoodasta, merisuolasta ja jauhetuista mineraaleista. Se ei siis sisällä kemikaalia, mikromuovia tai muuta ympäristoä kuormittavia aineita. Meinebasen purkin etiketissä lukee, että tuotetta on valmistettu kyseisellä reseptillä vuodesta 1993. Tämänkaltaisen suolan käyttö ihonhoidon menetelmänä on kuitenkin jo vanhempi perinne. Emäksistä suolaa on nimittäin käytetty ihonhoidossa jo esimerkiksi antiikin Egyptissä.

Itse kokeilin Meinebase -nimistä mineraalisuolaa ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Kun tämä tuote tuli talouteemme ja selitin siitä innoissani miehelle, hän ilmoitti minulle, ettei todellakaan aio käyttää moista tuotetta vaan pysyy vanhoissa shampoissaan ja saippuoissaan. Kaksi vuotta Meinebasea olemme nyt molemmat käyttäneet. Ei miehenikään voinut vastustaa tuotetta joka on halpa, helppo, ekologinen, kemikaaliton ja nopea käyttää. Vartalon ihoni näyttää kuulaammalta ja paremminvoivalta kuin ennnen ja suihkussa käydessä on mukava tietää ettei samalla saastuta itseään tai ympäristöään.

Paremmilla valinnoilla säästää sekä omaa että ympäristön kuormitusta.

Taloudessamme Meinebase on syrjäyttänyt suihkusaipuan käytön täysin. Itselläni alle puolikas teelusikka riittää koko vartalon pesuun. Käytän meinebasea myös vartalonkuorintana. Tuote jauhemaista, mutta kuitenkin karkeaa jotta se kuorii haluttaessa ihoa ihanasti. Jos on tilanne, ettei minulla ole mukana shampoota, käytän Meinebasea myös hiusten pesuun. Jotkut pesevät tuottella myös kasvonsa, mutta oma kasvojeni iho on niin herkkä, että pysyn sen osalta tuotteissa jotka on tarkoitettu kyseisen alueen hoitoon. Mainittakoon, että Meinebase on myös siitä ihana tuote, että se lievittää hikoilua. Meinebasea käytetään tämän ominaisuutensa vuoksi esimerkiksi liikahikoilun hoidossa. Kannattaa siis kokeilla Meinebase-jalkakylpyä, jos on taipumusta jalkojen hikoilulle! Meinebasea käytetään tämän ansiosta myös dödönä.

Meinebasen käyttö on hyvin edullista. En edes muista kuinka paljon suihkusaippuaputeli (puhumattakaan laadukas sellainen) maksaa kaupassa, eikä yksi sellainen kovin kauaa yhdessä taloudessa kestä. Meinebasea kuluu todella vähän yhteen suihkukertaan nähden, omalla kohdallani alle puolikas teelusikka. Taloutemme kahdella aikuisella suihkusaippuan korvaajana yksi 750g purkki kestää ainakin kaksi vuotta. Yksi tämän kokoinen purkki maksaa +/-30€. Siitä voi sitten laskea kuinka monta suihkusaippuaputelia tuolla hinnalla saa ja riittäisikö se yli kahden vuoden pesuihin. Tämä on siis edullista ja vielä oikeasti ekologista ajatellen ettei tässä juuri tule pakkausjätettä, kun uusi paketti ostetaan todella harvoin. Myöskään ympäristöön ei joudu kemikaaleja ja mikromuovia. Luin tässä taannoin jutun siitä, että mikromuovia alkaa olla jo jopa hengittämässämme ilmassa. Mikromuovin määrä ei tule koskaan laskemaan, ellemme itse tee valintoja, joiden ansiosta sen määrä vähenisi.

Emäksisen mineraalisuolan käytöllä voit korvata monia kemikaaleja sisältäviä tuotteita. Näin säästyy niin rahaa, tilaa ja luontoa.

Neljä esimerkkiä Meinebasen käytöstä:
  • Suihkusaippuana: ota jauhetta hieman kädellesi, esimerkiksi töpsäyttämällä sormia purkkiin jossa on Meinebasea, ja hiero jauhe liukkaaksi kosteissa käsissä. Tämän jälkeen voit pestä liukkaalla nesteellä haluamasi kehonosan.
  • Vartalonkuorintana: ota jauhetta käsillesi ja halutessasi hiero se käsiesi välissä hieman pehmeämmäksi. Kun aine on sellaista kuin haluat hiero sillä toivottua kehonosaa.
  • Shampoona: ota Meinebasea käsiisi ja hiero sitä hiusten tyviin. Anna vaikuttaa hetki, kunnes jauhe on sulanut päähän liukkaaksi. Tämän jälkeen käytä pää nopeasti suihkun alla ja ala vaahdottaa. Itselläni näin syntyy paksu ja puhdistava vaahto, joka jättää hiukset ja päänahan puhtaiksi mutta kuitenkin kosteutetun oloisiksi.
  • Deodoranttina: pesun jälkeen sipaise pieni määrä Meinebasea kainaloon ja anna kuivua. Voit myös kosteutetulle vanulapulle ripotella jauhetta ja sipaista sillä kainalot. Voit myös tehdä valmiin emulsion vedestä ja Meinebasesta ja sipaista sitä kainaloihin tarvittaessa.


Voit käyttää Meinebasea myös moniin muihinkin tarkoituksiin. Katso lisää vinkkejä esimerkiksi Safkanet.fi:n Kuusitoista tapaa käyttää Meinebase-mineraalisuolaa -kirjoituksesta. Toivottavasti kiinnostuit tästä monipuolisesta ja arkea mielettömästi helpottavasta tuotteesta yhtä paljon kuin minä ja saat siitä samanlaisen avun kuin minä sain.

Kerro oletko kuullut emäksisen mineraalisuolen käytöstä ihonhoidossa tai oletko kenties jo tällaisen tuotteen käyttäjä!


Ihanaa tammikuun jatkoa

Henna <3

tiistai 15. tammikuuta 2019

Helppo ja herkullinen granola


Paahteisesta granolasta hyviä rasvoja ja puhtia päivään.

Äitini on tehnyt granolat ja myslit itse niin pitkään kuin muistan. Hän on aina ihmetellyt, miksi joku ostaisi valmiina kaupasta, vaikka sitä on itse niin helppo valmistaa. Itse tehtynä se ei myöskään ole täynnä valkoista sokeria ja lisäaineita, kuten useimmat kaupan versiot ovat. On myönnettävä, että mekin pitkään ostimme tällaiset tuotteet kaupasta, sillä se on vaan niin nopeaa ja helppoa. Nyt kuitenkin kun olen äidistä inspiroituneena kokeillut tehdä tämän itse, en enää ostaisi kaupan versioita. Granolaa on todella helppo valmistaa itse ja siitä saa tehtyä niin ravinnetiheää ruokaa, kun sen vaan itse haluaa olevan.

Tähän ohjeeseen en ole merkinnyt tarkkoja määriä, sillä ainesten määrät vaihtelevat sen mukaan, minkä määrän mysliä haluan valmistaa. Muutenkin tämän ohjeen aineksien määriä voit muuttaa vastaamaan omia mieltymyksiäsi.


Ainekset:
  • Kaurahiutaleita
  • Suolaa
  • Mausteita maun mukaan. Itse käytän ceylonin kanelia ja hitusen intiaanisokeria
  • Kookosöljyä
  • Vettä
  • Pähkinöitä oman mieltymyksen mukaan. Meillä käytetään yleensä cashewta ja saksanpähkinää
  • Siemeniä oman mieltymyksen mukaan. Meillä  käytetään yleensä auringonkukan-, kurpitsan ja seesaminsiemeniä
  • Talkkunaa (jos pitää talkkunan mausta)
  • Kuivahedelmiä tai marjoja oman mieltymyksen mukaan. Meillä tykätään käyttää paljon mulperinmarjoja ja jonkin verran rusinoita

Ohje:
  1. Laita uuni lämpenemään 175:n asteeseen.
  2. Levitä kaurahiutaleet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja lisää kookosölljy, vesi, mausteet, pähkinät ja siemenet niiden päälle. Sekoita valitsemallasi välineellä (itse valitsen aina käden, sillä näin varmistun siitä, että kaikki ainekset ovat varmasti sekaisin).
  3. Paista uunissa kolme kertaa viidentoista minuutin jaksoissa., eli yhteensä 45 minuuttia. Aina yhden viisitoistaminuuttisen jälkeen pelti otetaan uunista, käännellään ja laitetaan uudestaan uuniin seuraavaksi 15 minuutiksi.
  4. Kun paistos on ollut uunissa 45 minuuttia, otetaan se pois ja käännellään joukkoon talkkuna. Jos et halua talkkunaa, anna paistoksen vain jäähtyä noin puoli tuntia.
  5. Lisää joukkoon valitsemasi kuivahedelmät ja marjat. Laita jäähtyneenä valitsemaasi säilytysastiaan.

Tässä ohje kuvina:


Laita pellille kauraiutaleet, kookosöljy, vesi ja mausteet ja sekoita.

Lisää mukaan myös pähkinät ja siemenet.


Paahda uunissa 175:ssä asteessa yhteensä 45 minuuttia 15 minuutin jaksoissa aina välillä käännellen. Ota lopuksi uunista ja lisää halutessasi talkkuna.

Noin puolen tunnin jäähtymisen jälkeen lisää joukkoon haluamasi kuivahedelmät ja -marjat. Lisää jäähtynyt paistos haluamaasi säilytysastiaan.


Mukavia herkkuhetkiä!

Henna<3