maanantai 21. tammikuuta 2019

Todella se paras siemenleipä

Tämä leipä vie kielen mennessään.


Kokeilin reilu puolisen vuotta sitten Karita Tykän "paras siemenleipä"-ohjetta. Tämä siemenleivän ohje oli aikaisempiin kokeiluihini nähden erilainen, sillä tämä oikeasti pysyi koossa mukavasti ja oli oikein hyvän makuista. Lisäksi mieheni rakastui leipään ikihyviksi, joten nyt sitä leivotaan meidän taloudessa säännöllisin väliajoin. Joka aamun hän aloittaa aamupalallaan siemenleipää, josta saa puhtia päivän töihin. Lisäksi leipä on ihan superhelppo valmistaa, eikä tarvitse omistaa kovin ihmeellisiä vempaimia tai raaka-aineitakaan. Leipä on gluteeniton, maidoton, hiivaton ja vielä kaiken kukkuraksi sopii vegaaneillekin.

Tästä hyviä rasvoja, kuituja ja kaikkea kivaa sinunkin päivääsi!

Ps. Koska todella minun pitää leipoa tätä suhteellisen usein, niin tein annoksen tuplana ja ennen nesteiden lisäystä otin pussiin toisen puolikkaan annoksesta ja kulhoon jätin puolet. Minulla on kaksi Prismasta ostettua silikonivuokaa, joita ei tarvitse lainkaan voidella, suosittelen niiden käyttöä lämpimästi.

Tällaiset silikonivuoat olen hankkinut Prismasta. Kätevät kuin mitkä!

Ainekset kahteen silikonivuoalliseen (Prisma) leipää:
  • 4,5dl auringonkukansiemeniä
  • 3dl kurpitsansiemeniä
  • 9dl kaurahiutaleita
  • 2,25dl pellavansiemeniä
  • 4,5rkl chiansiemeniä
  • suolaa main mukaan
  • 1dl psylliumia
  • 3-5rkl oliiviöljyä
  • 9dl vettä
Jos siis sinä ja perheesi ihastutte tähän ohjeeseen, niinkuin meidän perhe ja haluatte tehdä kuivat aineet valmiiksi niin, että voitte vain lisätä nesteet ja laittaa laivät uuniin, tuplaa ainekset ja otta puolet (n.20dl) talteen itselllesi pussiin tai rasiaan.

Ohje leipään:
  1. Laita uuni läpenemään 180 asteeseen.
  2. Mittaa uunipellille auringonkukan- ja kurpitsansiemenet.
  3. Paahda siemeniä uunissa seitsemän minuuttia, ota välissä pois uunista, kääntele, ja laita toiseksi seitsemäksi minuutiksi uuniin.
  4. Sillä aikaa kun paahdat näitä siemeniä, voit sekoittaa isossa kulhossa sekaisin kaikki loput aineet, paitsi nesteet.
  5. Kun siemenet tulevat uunista nosta uunin lämpöltila kahteensataan asteeseen. Voit antaa siementen hieman jäähtyä ja kipata ne kulhoon muiden aineiden kanssa ja sekoittaa  ne keskenään. Jos teet kaksinkertaista annosta, ota nyt puolet tästä seoksesta talteen seuraavaa leivontaetkeäsi varten.
  6. Lisää kulhoon oliiviöljy ja vesi. Sekoita kunnolla sekaisin valitsemallasi välineellä. Itse suosin omaa kättäni, sillä siten tunnen parhaiten sen, ovatko kaikki aineet varmasti sekaisin
  7. Kun olet hetken aikaa sekoittanut taikinaa ja taikinasta on jo alkanut tulla jähmeää, voit laittaataikinan leipävuokaan. Halutessasi voit nyt levittää taikinan päälle oliviiviöljyä. Leivän paistuessa näin peivän päällisestä tulee superhyvänmakuinen ja rapsakka.
  8. Paista uunissa tunti. Kmoa leivät vuoistaan viimeistään puolen tunnin päästä uunista ottamisen jälkeen. Viipaloi leipä ja säästä osa leivästä itsellesi huoneenlämpöön tai jääkaappiin ja laita loput pakkaseen.

Tässä ohje vielä kuvien kera:

Paahda aurinkonkukan- ja kurpitsansiemenet uunissa 180 astetta seitsemän minuuttia. Ota uunista, kääntele ja toista.

Samaan aikaan voit sekoittaa isossa kulhossa kaikki loput kuivat aineet sekaisin.

Lisää paahdetut siemenet muiden kuivien aineiden joukkoon ja sekoita hyvin.

Jos teit kaksinkertaisena, ota tässä kohtaa seoksesta puolet (n.20dl) itsellesi talteen. Seuraavan kerran kun leivot tätä leipää voit vin sekoittaa tähän 9dl vettä ja oliiviöljyn ja leipätaikina on jälleen valmis!

Lisää joukkoon oliiviöljy ja vesi.

Sekoita taikinaksi.

Jaa kahteen vuokaan ja levitä päälle halutessasi oliiviöljyä. Paista 200 asteessa tunti.



Kumoa valmiit leivät. Annan itse leipien jäähtyä vähintään puooli tuntia ennen viipaloimista. Viipaloi leipä ja säästä osa leivvästä itsellesi huoneenlämpöön tai jääkaappiin ja laita loput pakkaseen.


Ihania herkkuhetkiä!

Henna<3


Ps. Tässä linkki Karita Tykän alkuperäideen ohjeeseen:

https://blogit.terve.fi/rakkaudellakarita/paras-siemenleipa/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti