maanantai 21. tammikuuta 2019

Sikurijuuren terveyshyötyjä




Sikuri (Cichorium intybus) on vatsaystävällinen ja luontaisesti kofeiiniton Euraasiassa luonnonmukaisena kasvava kasvi. Sikuria esiintyy myös Pohjois-Afrikassa, Lähi-Idässä ja Keski-Aasiassa. Sikuria on jo antiikin ajoista asti käyttetty rodoskasvina ja ruoanlaitossa. Suomessa esimerkiksi sotien aikoihin, kun ei  ole ollut varaa kahviin, on käytetty korvikkeena sikuria. Edelleen saatetaan sikurista puhuttaessa muistella sitä kuinka sikuria sisältävä kahvinkorvike oli kääritty siniseen kääreeseen. Sikuria käytetään sekä ruoanlaitossa että nykyään tiedossa olevien terveysvaikutustensa ansiosta terveystuotteena.

Käytän itse sikurijuurita juomana sekä sen ihanan maun että terveysvaikutustensa vuoksi. Sikurinjuuri sisältää reilusti C-vitamiinia ja rautaa. Sikuri edistää ruoansulatuksen toimintaa ja itse nautinkin sitä usein aterian painikkeeksi. Jos olen syönyt liikaa ja oloni on sen mukainen, nautittuani kupin sikurijuomaa oloni helpottaa nopeasti. Sikurin sanotaan poistavan myrkkyjä maksasta ja sappirakosta. Sikurinjuuri sisältää myös paljon prebiootteja ja ravintokuitua. Reilu puolet sikurijuurijauheen painosta on ravintokuitua. Ravintokuidusta taas noin puolet on inuliinia, joka edistää maitohappobakteerien kasvua ruoansulatuskanavassa. Sikurijuuren vatsaa ja suolistoa hellivän ominaisuutensa ansiosta boostaa se myös roimasti vastustuskykyä.

Inuliini on ihmiselle hyväksi. On kuitenkin esitetty, että liika inuliinin saanti aiheuttaa ihmiselle turvotusta ja ilmavaivoja. Tämä johtuu siitä, että aikanamme inuliinin saanti saattaa määrällisesti nousta korkeaksi. Tämä johtuu kemikaalis-fysikaalisesti valmistetun lyhytketjuisen inuliinin lisäämisestä elintarvikkeisiin. Tätä inuliinikemikaalia lisätään elintarvikkeisiin, jotta niihin saataisin paksu, kermainen koostumus. Tällainen lyhytketjuinen inuliinikemikaali hajoaa ruoansulatuskanavassa niin nopeasti, että se aiheuttaa liiallisesti nautittuna näitä ei toivottuja sivuvaikutuksia. Tätä inuliinikemikaalia ei tule sekoittaa pitkäketjuiseen inuliiniin, jota on luonnonmukaisesti tuotetussa sikurijuuressa. Se on luonnontuote, eikä kemikaalein valmistettua. Itse olen saattanut juoda sikurijuurijuomaa 3-4 kuppia päivässä ilman sivuvaikutuksia. Kuitenkin loppujen lopuksi se mikä sopii toiselle ei sovi kaikille, joten kuunnelkaa tämänkin tuotteen käytössä oman kehonne viestejä.

Sikurijuurijauhe on kerrassaan herkullisen makuista. Muistan, kun lapsena kotona tehtiin perheen voimin piparkakkutalo. Piparkakutalon seinät ja katto liitettiin yhteen paahteisen makuisella sulatetulla sokerilla. Ja todella, tuo paahteisen sokerin maku tuli mieleeni heti siemaistessani tätä juomaa ensimmäisen kerran. Maku sisältää kirjon paahteisen siirappimaisia makuja. Ymmärrän hyvin, miksi sikurijuurijauhetta on käytetty kahvin korvikkeena, koska se saattaa muistuttaa maultaan kahvia, mutta ilman kahvin luontaista karvautta.

Sikurijuurijauhe on helppoa käyttää. Sitä lisätään kuumaan veteen ja juoma on valmista. Mukaan voi oman maun mukaan laittaa esimerkiksi hunajaa tai kermaa.

Itse olen jo myyty tälle sikurijuomalle.Oletko itse kuullut tai ehkä jo maistanut sikuria? Tai olisitko ehkä halukas kokeilemaan? Kerro toki kommenteissa!


Ihanaa tammikuuta

Henna<3

2 kommenttia:

  1. Hei! Mistä kaupasta löydän juuri tämän, jota Sinä juot? Terveisin: Arja täältä maaseudun rauhasta.

    VastaaPoista
  2. Oletan, että Ruohonjuuri kaupasta, saisi!

    VastaaPoista