torstai 28. helmikuuta 2019

Magnesiumin käyttö ravintolisänä


Pinaatti sisältää runsaasti magnesiumia.

Jotkut väittävät, että ihmisillä magnesiumin vaje on harvinaista. On kuitenkin tutkimuksin osoitettu, että se saattaakin olla aika yleinen riesa. Se, onko kropalla magnesiumista pulaa, tutkitaan yleensä veren seerumista. Se ei kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä suurin osa magnesiumista on paketoitunut solujen sisälle. Magnesium vajausta tulisikin seerumin sijasta etsiä kokoverestä tai punasoluista. Jos näin tehtäisiin huomaisimme, että magnesiumin vaje onkin aika yleinen juttu.

Magnesiumista puhuttaessa ihmiset jakautuvat useisiin eri leireihin. On heitä, jotka ajattelevat magnesiumin vaikuttavan esimerkiksi vain uneen. Toiset ajattelevat magnesiumin vaikuttavan miltei kaikkeen. Toiset ovat sitä mieltä, että tarvittavan magnesiumin saa ravinnosta, kun taas toiset vannovat purkista otettavan magnesiumlisän nimeen. On myös niitä jotka käyttävät  mielellään melkein mistä tahansa kaupasta saatavaa magnesiumoksidia sisältävää valmistetta, kun taas toiset ajattelevat tällaisten valmisteiden tuovan helpotuksen lähinnä ummetukseen.

Jotkut meistä uskovat saavansa magnesiumia tarpeeksi syömästään ruoasta. Sitä ei käy kieltäminen, mutta se riippuu paljon ravinnon laadusta. Menneisyydessä on ollutkin niin, että tarvittava magnesium on saatu ravinnosta. Silloin perusruokaa syövä ihminen saattoi saada lautaseltaan reilut 1200mg magnesiumia vuorokaudessa, joka on käsittääkseni todella hyvä määrä kattamaan magnesiumin päiväsaannin. Nykyään maaperämme on kuitenkin entiseen verrattuna köyhtynyt ja sen lisäksi bakteeripeloissamme prosessoimme ruokamme "syömäkelvolliseksi" ennen sen päätymistä ruokalautasillemme. Nykyään ruokamme onkin usein melko ravinneköyhää. Magnesiumin päiväsaanti saattaa nykyisellään jäädä jopa alle 300mg:n, joka on aivan liian vähän kattamaan päivittäistä tarvettamme.

Kehossamme toimii ainakin 300 erilaista entsyymiä, joiden kaikkien toimintaan magnesium vaikuttaa. Se osallistuu myös esimerkiksi perintötekijöiden (DNA) rakentumiseen, aivojen välittäjäaineiden toimintaan, aineenvaihduntaan ja lihasten ja hermojen yhteispelin sujuvuuteen. Nämä ovat vain esimerkkejä siitä, mihin magnesium osallistuu. Magnesium osallistuu valtaosaan kehon prosesseista. Onkin pystytty todentamaan, että magnesiumin vaje edistää tai vaikeuttaa esimerkiksi luukatoa, diabetesta sydän- ja verisuonitauteja, aivoperäisiä sairauksia, kuten alzheimerintautia, ADHD:ta, tourettea, masennusta ja monia muita sairauksia ja vaivoja.

Nykytutkimuksen valossa magnesiumilla on vaikutusta esimerkiksi diabetekseen.


On mielenkiintoista, että lähes kaikki diabeetikot kärsivät magnesiumin vajeesta. On myös huomattu, että noin 70%:lla sydäninfarktin saaneilla diabeetikoilla on tästä ravintoaineesta vaje. Diabeteksen ja magnesiumin välistä suhdetta on tutkittu paljon. Eräässä tutkimuksessa todettiin magnesiumin ehkäisevän 2. tyypin diabeteksen ja aivohalvauksen riskiä. Tämä perustuu magnesiumin insuliinineritystä tehostavaan vaikutukseen. On myös todennettu magnesiumin vaikutus nuorisorikollisuuteen ehkäisevästi. Britannian vankeinhoitolaitoksen toteuttama tutkimus osoitti, että nuorisorikollisten magnesiuminsaannin lisäämisen, muiden ravintoaineiden ohella, vähensi väkivaltaisuutta dramaattisesti. Tietenkään ei ole varmuutta kuuluuko kunnia tästä ainoastaan magnesiumille, mutta osittain ainakin. Ehkä ihmisten huono käytös ei aina johdukaan saamistamme geeneistä, tempperamentista, ympäristöstä tai muista syistä mitä sellaiselle kuulee joskus spekuloitavan. Tarvitsemamme ravintoaineet eivät ehkä aina vain ole linjassa. Ihmeainetta kerrassaan kuitenkin tuo magnesium.

Kuten yllläolevasta tekstistä joku ovela saattaakin jo päätellä, ajattelen magesiumin vaikuttavan miltei kaikkeen. Olen käynyt ravitsemusneuvonnassa ja olemme keskustelleet siellä paljon magnesiumista. Huomasin, että olen itse kärsinyt ilmeisesti lähes aina magnesiumin vajeesta. Minulla on ollut nuorempana ihan järjettömiä jopa sairaalahoitoa vaativia migreenikohtauksia. Olen kärsinyt myös aivan mielettömän kovista oksentelua ja pyörtyilyä aiheuttaneista kuukautiskivuista. Minulla on ollut lisäksi säännöllisesti rytmihäiriöitä ja vaikka ties mitä magnesiumvajeen aiheuttamia lieveilmiöitä. Puhumattakaan heikosta unenlaadusta ja kivuliaista suonenvedoista! Nykyään voin ilolla todeta noiden aikojen olevan takanapäin. On ihanaa nukkua yönsä kuin tukki ja elää päivät elämäniloisesti virkeänä, En väitä, että ainoa tähän vaikuttanut asia olisi ollut magnesiumin käyttö,  mutta uskon vaikutuksen olleen suuri.

Magnesiumin vaje johtuu siitä, ettei syö sitä lisänä tai että ei saa sitä tarpeeksi ruokavaliolla. Kolmas asia on valkosokerin syöminen. Itse en ennen tullut ajatelleeksikaan, että valkosokerin syöminen saattaisi vaikuttaa magnesiumin määrään kehossa, sillä sen syöminen oli itselleni hyvin normaali asia. Kuitenkin ravitsemusneuvojani selitti, että yksi magnesiummolekyyli kehossa syö noin 50 magnesiummolekyylia. Järkyttävää. Eli merkittävän osan kenen tahansa magnesiumvarannoista! Jos tämä on totta, en ihmettele, miksi melkein kaikki kärsivät magnesiumin puutteesta.

Valkosokeri on todella puhdistettua ja jotenkin ilmeisesti sen vuoksi tyhjentää kehon magnesiumvarannot hetkessä. Tämän vuoksi en itse nykyään kuluta valkosokeria kuin ainoastaan hyvin harvoissa erikoistapauksissa. Ja todella, olen huomannut eron. En ole syönyt valkosokeria nyt melkein kahteen vuoteen. Jos nykyään syön valkosokeria sisältävän herkun, minulla tulee kohta sellainen näköhäiriökohtaus, että oksat pois ja pala puuta. Näköhäiriöt ovat valkoista sokeria kehooni pantuani hyvin räjähtävät ja kestävät pitkään. Vaihdettuani valkoisen sokerin puhdistamattomaan sokeriin, kuten esimerkiksi kookossokeriin, intiaanisokeriin tai hunajaan, minulle ei tule näköhäiriöitä. Itselläni on ainakin helppo yhdistää näköhäiriöt magnesiuminvajeeseen.

Minulle sattui myös keväällä 2018 trampoliinilla selkäonnettomuus. Puolivolttia tehdessäni en saanutkaan otettua volttiin tarpeeksi vauhtia, mistä johtuen selkäni ikään kuin taittui mutkalleen kaksinkerroin. Minut vietiin sairaalaan ja minulle annettiin ensimmäisenä opiaattipistos. Tämän jälkeen kun oli (onneksi) todettu, että en todennäköisesti enää halvaannu, sain mennä kotiin. Sain opioideja sisältävän voimakkaan särkylääkekuurin mukanani. Hain lääkkeet, mutta huomasin etten tarvitse niitä. Totta kai selkäni oli seuraavina päivinä kipeä, mutta kuitenkin kipu oli siedettävää. Menin muutaman päivän kuluttua onnettomuudesta perheeni luokse käymään. Siellä tein poikkeuksen valkosokerista ja söin suklaapatukan. Meni noin tunti ja ihan mielettömän suuret polttavat kivut selässäni alkoivat ja ihan kuin lieskat olisivat nuoleskelleet kohtaa, johon vamma oli tapahtunut. Menimme kotiin ja tankkasin magnesiumia sisäisesti ja ulkoisesti ihon kautta ja alle tunnissa kipukohtaus oli ohi.

Valkoinen sokeri saattaa kuluttaa kehon magnesiumvarannot loppuun ja näin aiheuttaa erilaisia kehon häiriötiloja, kuten kipukohtauksia.


Tällä tavalla kohdallani olen huomannut merkittävän eron siinä, olenko saanut tarpeeksi magnesiumia vai en. Silläkin huomaan eron, millaista magnesiumia olen syönyt. Siitä kirjoitan oman kirjoituksensa tulevaisuudessa.


Ihanaa kevättä!

Henna<3



PS. Tässä muutama lukuvinkki magnesiumista kiinnostuneille:

tiistai 5. helmikuuta 2019

Omintakeiset Runebergin tursokkeet



Ei se ulkonäkö vaan se maku.

Parasta Runebergin päivää kaikille! Runebergin torttujen vuosittainen leipominen on ollut perinne lapsuuden kodissani. Tämä perinne ei valitettavasti ole kuitenkaan jatkunut miltei lainkaan muuttaessani pois kotoa. Tänään jokin sai minut innostumaan leipomaan Runebergin torttuja ihan innoissani. Loin reseptin, joka on samalla terveellinen, mutta hyvin  maukas ja helppo. Tuloksena olikin Runebergin tursokkeet. Eli toisin sanoen vähän kosahti nämä.
  
Leivoin nämä tursokkeet niin innostuksen vallassa, että unohdin vallan ottaa kuvia tekoprosessista. Tosin nämä tursokkeet ovat kaikilla erinäköisiä ja muotoisia, joten siinä ei välttämättä kuvia edes tarvitse. Tee, maista ja nauti omanlaisista Runebergin tursokkeistasi!

Ainekset torttuihin:

 Pohjiin:
· 2 munaa
· 1½dl valitsemaasi sokeria, itse käytin intiaanisokeria (kannattaa suosia puhdistamatonta)
· 2dl valitsemaasi jauhoa, itse käytin 1dl tattaria ja 1dl kauraa
· 1tl leivinjauhetta
· 1-2dl rouhittua pähkinää
· 1tl suolaa
· kardemummaa ja halutessasi inkivääriä ja vaniljaa
· (½dl vettä)
Kuorrute:
· 2dl 3h liotettua cashewpähkinää
· 2rkl kookosmannaa
· 2dl pakastevadelmia
· kourallinen taateleita 
· 1 rkl chiansiemeniä
 Ohje:
1.     Laita cashewpähkinät likoamaan veteen noin kahdeksi kolmeksi tunniksi.
2.     Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. 
3.     Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa ne kananmunien kanssa vaahdoksi.
4.     Sekoita toisessa kulhossa kaikki loput pohjan aineet.
5.     Kun munasokerivaahto on kuohkeaa, lisää toisen kulhon kuivat aineet sekaan ja sekoita.
6.     Lopuksi sekoita joukkoon vesi.
7.     Laita seos valitsemiisi muffinssivuokiin ja paista 12min tai niin kauan, kunnes muffinit ovat kypsiä.
8.     Blendaa liottuneet cashewpähkinät ja kookosmanna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa ja asettele tahna muffinsien päälle. Jätä kuorrutteen keskelle pieni reikä, johon voit laittaa vadelmahillon. 
9. Sulata vadelmat ja blendaa ne yhdessä chiansiementen ja taateleiden kanssa. Asettele valmistunut hillo kuorrutteen keskelle.

Makujen sinfonia on kohdillaan vaikka ulkonäkö saattaakin olla hieman omaperäinen.


Ihania herkutteluhetkiä

Henna <3

sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Omenaviinietikan käyttö sisäisesti



Omenaviinietikka on ihan mielettömän monipuolinen ja riittoisa tuote niin sisäisesti kuin ulkoisestikin käytettynä. Sisäisesti käytettävässä omenaviinietikassa kannattaa panostaa laatuun. Kannattaa valita sellainen tuote, joka on ainakin pastöroimaton mutta myös mielellään luomu. Pastöroimaton sen vuoksi, että silloin siinä on vielä jäljellä paljon aminohappoja ja muita kehoa hoitavia entsyymejä ja aineita. Jos tuote on pastöroitu, suuri osa näistä tärkeistä aineista on jo tuhoutunut. On kuitenkin jokaisen oma valinta haluaako panostaa luomuun. Itse panostan, sillä sillon tuotteet ovat eettisesti tuotettuja ja sisällöltään hyvin puhtaita. En mielellään lataisi omaan kehooni saastekuormaa mikäli edullisesti on saatavilla puhdaskin vaihtoehto. Hyviä omenaviinietikoita saa helposti ja kohtuuhintaan marketeista kuten Prismoista ja City Marketeista sekä luontaistuotekaupoista.

Siirrytäänpä omenaviinietikan nauttimisen hyötyihin. Omenaviinietikka helpottaa ruoansulatusprosessia ja näin ollen siitä voi olla iso apu esimerkiksi närästyksen, ripulin tai ummetuksen hoidossa. Omenaviinietikan nauttiminen noin puoli tuntia ennen ateriaa lisää vatsahappojen ja entsyymien määrää hallitusti niin, että nautittu ruoka sulaa helpommin ja näin ollen syömäsi ravinteet pääsevät imeytymään kehoosi paremmin. Myös närästykseen löytyy helpotus omenaviinietikasta, sillä se optimoi vatsalaukun pH:n ja happojen määrän. Mikäli kuitenkin kärsit vatsahaavasta tai kroonisesta närästyksestä, älä aloita ainakaan isoilla määrillä. Itse laitan omenaviinietikkaa ennen ateriaa ruokalusikallisen noin puoleen desiin vettä. Aloittaessasi kannattaa kokeilla ottaa ensin pienempi määrä ja tunnustella sitten oloa.

Oletteko koskaan kuullut happo-emästasapainosta? Kirjoitan tästä aiheesta varmasti oman kirjoituksensa tulevaisuudessa, mutta tiivistän asian nyt näin: kehon tulisi olla emäksinen, jotta se toimisi optimaalisesti ja samalla korjaten itseään. Nykyiset elämäntavat edesauttavat kehon hapottumista, minkä vuoksi olisi tärkeää tehdä asioita, jotka saisivat kehon emäksiseksi. On myös teoriaa ja tutkimuksia siitä, että kaikki krooniset sairaudet johtuisivat kehon happo-emästasapainon järkkymisestä. Omenaviinietikka on erittäin hapanta, mutta sisäisesti nautittuna se aiheuttaa kehoa emäksisöittävän reaktion. Omenaviinietikalla emäksisyys siis lisääntyy ja näin ollen kehon toiminta palautuu tasapainoisemmaksi.

Omenaviinietikka tukee suoliston toimintaa monin tavoin. Se esimerkiksi eliminoi sieltä pahanlaatuisia bakteereja ja sieniä ja mikrobeja. Usein kun suolistossa on jotain häikkää, suu saattaa haista pahalta. Omenaviinietikka tukee siis suoliston tasapainoa ja tappaa myös suusta pahanlaatuisia mikrobeja ja bakteereja ja näin raikastaa myös hengitystä. Tukemalla suolistoa se boostaa myös vastustuskykyä.Itse nautin omenaviinietikkani sen voimakkaan hapokkuutensa vuoksi pillillä, jotta se ei pääsisi vaikuttamaan hampaiden emaliin. Omenaviinietikka kannattaa myös aina laimentaa ennen nauttimista.

Omenaviinietikalla on vatsallesi monenkaltaisia terveyshyötyjä.


Omenaviinietikka on myös laihduttajalle erinomainen apuri. Se tukee maksan puhdistumista ja näin ollen estää ylimääräistä rasvaa kertymästä vereen ja kudoksiin. Omenaviinietikan happo myös auttaa rasvaa palamaan tehokkaammin, hillitsee näläntunnetta ja ehkäisee naposteluhimoa. Se ei kuitenkaan toimi ateriankorvikkeena, joten syökää hyvin!

On olemassa tutkimuksia, joissa on todettu, että yksi omenaviinietikan lukuisista hyödyistä on verenpaineen laskeminen. Omenaviinietikan nauttiminen rentouttaa verisuonia ja näin pitää ne joustavina. Sen nauttiminen hillitsee myös verensokerin heilahteluja. Varsinkin jotkin hiilihydraatit saattavat nostaa verensokerit piikkinä kattoon, mutta omenaviinietikan nauttiminen hillitsee sen. Tutkimuksissa on saatu myös viitteitä siitä, että omenaviinietikan sisäinen käyttö parantaisi luonnollista insuliinin eritystä.

Omenaviinietikan makuun saattaa joutua hieman totumaan, mutta lupaan sen tapahtuvan nopeasti. Se on täysin vaivan arvoista!


Ihanaa alkavaa viikkoa

Henna<3