torstai 28. helmikuuta 2019

Magnesiumin käyttö ravintolisänä


Pinaatti sisältää runsaasti magnesiumia.

Jotkut väittävät, että ihmisillä magnesiumin vaje on harvinaista. On kuitenkin tutkimuksin osoitettu, että se saattaakin olla aika yleinen riesa. Se, onko kropalla magnesiumista pulaa, tutkitaan yleensä veren seerumista. Se ei kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä suurin osa magnesiumista on paketoitunut solujen sisälle. Magnesium vajausta tulisikin seerumin sijasta etsiä kokoverestä tai punasoluista. Jos näin tehtäisiin huomaisimme, että magnesiumin vaje onkin aika yleinen juttu.

Magnesiumista puhuttaessa ihmiset jakautuvat useisiin eri leireihin. On heitä, jotka ajattelevat magnesiumin vaikuttavan esimerkiksi vain uneen. Toiset ajattelevat magnesiumin vaikuttavan miltei kaikkeen. Toiset ovat sitä mieltä, että tarvittavan magnesiumin saa ravinnosta, kun taas toiset vannovat purkista otettavan magnesiumlisän nimeen. On myös niitä jotka käyttävät  mielellään melkein mistä tahansa kaupasta saatavaa magnesiumoksidia sisältävää valmistetta, kun taas toiset ajattelevat tällaisten valmisteiden tuovan helpotuksen lähinnä ummetukseen.

Jotkut meistä uskovat saavansa magnesiumia tarpeeksi syömästään ruoasta. Sitä ei käy kieltäminen, mutta se riippuu paljon ravinnon laadusta. Menneisyydessä on ollutkin niin, että tarvittava magnesium on saatu ravinnosta. Silloin perusruokaa syövä ihminen saattoi saada lautaseltaan reilut 1200mg magnesiumia vuorokaudessa, joka on käsittääkseni todella hyvä määrä kattamaan magnesiumin päiväsaannin. Nykyään maaperämme on kuitenkin entiseen verrattuna köyhtynyt ja sen lisäksi bakteeripeloissamme prosessoimme ruokamme "syömäkelvolliseksi" ennen sen päätymistä ruokalautasillemme. Nykyään ruokamme onkin usein melko ravinneköyhää. Magnesiumin päiväsaanti saattaa nykyisellään jäädä jopa alle 300mg:n, joka on aivan liian vähän kattamaan päivittäistä tarvettamme.

Kehossamme toimii ainakin 300 erilaista entsyymiä, joiden kaikkien toimintaan magnesium vaikuttaa. Se osallistuu myös esimerkiksi perintötekijöiden (DNA) rakentumiseen, aivojen välittäjäaineiden toimintaan, aineenvaihduntaan ja lihasten ja hermojen yhteispelin sujuvuuteen. Nämä ovat vain esimerkkejä siitä, mihin magnesium osallistuu. Magnesium osallistuu valtaosaan kehon prosesseista. Onkin pystytty todentamaan, että magnesiumin vaje edistää tai vaikeuttaa esimerkiksi luukatoa, diabetesta sydän- ja verisuonitauteja, aivoperäisiä sairauksia, kuten alzheimerintautia, ADHD:ta, tourettea, masennusta ja monia muita sairauksia ja vaivoja.

Nykytutkimuksen valossa magnesiumilla on vaikutusta esimerkiksi diabetekseen.


On mielenkiintoista, että lähes kaikki diabeetikot kärsivät magnesiumin vajeesta. On myös huomattu, että noin 70%:lla sydäninfarktin saaneilla diabeetikoilla on tästä ravintoaineesta vaje. Diabeteksen ja magnesiumin välistä suhdetta on tutkittu paljon. Eräässä tutkimuksessa todettiin magnesiumin ehkäisevän 2. tyypin diabeteksen ja aivohalvauksen riskiä. Tämä perustuu magnesiumin insuliinineritystä tehostavaan vaikutukseen. On myös todennettu magnesiumin vaikutus nuorisorikollisuuteen ehkäisevästi. Britannian vankeinhoitolaitoksen toteuttama tutkimus osoitti, että nuorisorikollisten magnesiuminsaannin lisäämisen, muiden ravintoaineiden ohella, vähensi väkivaltaisuutta dramaattisesti. Tietenkään ei ole varmuutta kuuluuko kunnia tästä ainoastaan magnesiumille, mutta osittain ainakin. Ehkä ihmisten huono käytös ei aina johdukaan saamistamme geeneistä, tempperamentista, ympäristöstä tai muista syistä mitä sellaiselle kuulee joskus spekuloitavan. Tarvitsemamme ravintoaineet eivät ehkä aina vain ole linjassa. Ihmeainetta kerrassaan kuitenkin tuo magnesium.

Kuten yllläolevasta tekstistä joku ovela saattaakin jo päätellä, ajattelen magesiumin vaikuttavan miltei kaikkeen. Olen käynyt ravitsemusneuvonnassa ja olemme keskustelleet siellä paljon magnesiumista. Huomasin, että olen itse kärsinyt ilmeisesti lähes aina magnesiumin vajeesta. Minulla on ollut nuorempana ihan järjettömiä jopa sairaalahoitoa vaativia migreenikohtauksia. Olen kärsinyt myös aivan mielettömän kovista oksentelua ja pyörtyilyä aiheuttaneista kuukautiskivuista. Minulla on ollut lisäksi säännöllisesti rytmihäiriöitä ja vaikka ties mitä magnesiumvajeen aiheuttamia lieveilmiöitä. Puhumattakaan heikosta unenlaadusta ja kivuliaista suonenvedoista! Nykyään voin ilolla todeta noiden aikojen olevan takanapäin. On ihanaa nukkua yönsä kuin tukki ja elää päivät elämäniloisesti virkeänä, En väitä, että ainoa tähän vaikuttanut asia olisi ollut magnesiumin käyttö,  mutta uskon vaikutuksen olleen suuri.

Magnesiumin vaje johtuu siitä, ettei syö sitä lisänä tai että ei saa sitä tarpeeksi ruokavaliolla. Kolmas asia on valkosokerin syöminen. Itse en ennen tullut ajatelleeksikaan, että valkosokerin syöminen saattaisi vaikuttaa magnesiumin määrään kehossa, sillä sen syöminen oli itselleni hyvin normaali asia. Kuitenkin ravitsemusneuvojani selitti, että yksi magnesiummolekyyli kehossa syö noin 50 magnesiummolekyylia. Järkyttävää. Eli merkittävän osan kenen tahansa magnesiumvarannoista! Jos tämä on totta, en ihmettele, miksi melkein kaikki kärsivät magnesiumin puutteesta.

Valkosokeri on todella puhdistettua ja jotenkin ilmeisesti sen vuoksi tyhjentää kehon magnesiumvarannot hetkessä. Tämän vuoksi en itse nykyään kuluta valkosokeria kuin ainoastaan hyvin harvoissa erikoistapauksissa. Ja todella, olen huomannut eron. En ole syönyt valkosokeria nyt melkein kahteen vuoteen. Jos nykyään syön valkosokeria sisältävän herkun, minulla tulee kohta sellainen näköhäiriökohtaus, että oksat pois ja pala puuta. Näköhäiriöt ovat valkoista sokeria kehooni pantuani hyvin räjähtävät ja kestävät pitkään. Vaihdettuani valkoisen sokerin puhdistamattomaan sokeriin, kuten esimerkiksi kookossokeriin, intiaanisokeriin tai hunajaan, minulle ei tule näköhäiriöitä. Itselläni on ainakin helppo yhdistää näköhäiriöt magnesiuminvajeeseen.

Minulle sattui myös keväällä 2018 trampoliinilla selkäonnettomuus. Puolivolttia tehdessäni en saanutkaan otettua volttiin tarpeeksi vauhtia, mistä johtuen selkäni ikään kuin taittui mutkalleen kaksinkerroin. Minut vietiin sairaalaan ja minulle annettiin ensimmäisenä opiaattipistos. Tämän jälkeen kun oli (onneksi) todettu, että en todennäköisesti enää halvaannu, sain mennä kotiin. Sain opioideja sisältävän voimakkaan särkylääkekuurin mukanani. Hain lääkkeet, mutta huomasin etten tarvitse niitä. Totta kai selkäni oli seuraavina päivinä kipeä, mutta kuitenkin kipu oli siedettävää. Menin muutaman päivän kuluttua onnettomuudesta perheeni luokse käymään. Siellä tein poikkeuksen valkosokerista ja söin suklaapatukan. Meni noin tunti ja ihan mielettömän suuret polttavat kivut selässäni alkoivat ja ihan kuin lieskat olisivat nuoleskelleet kohtaa, johon vamma oli tapahtunut. Menimme kotiin ja tankkasin magnesiumia sisäisesti ja ulkoisesti ihon kautta ja alle tunnissa kipukohtaus oli ohi.

Valkoinen sokeri saattaa kuluttaa kehon magnesiumvarannot loppuun ja näin aiheuttaa erilaisia kehon häiriötiloja, kuten kipukohtauksia.


Tällä tavalla kohdallani olen huomannut merkittävän eron siinä, olenko saanut tarpeeksi magnesiumia vai en. Silläkin huomaan eron, millaista magnesiumia olen syönyt. Siitä kirjoitan oman kirjoituksensa tulevaisuudessa.


Ihanaa kevättä!

Henna<3



PS. Tässä muutama lukuvinkki magnesiumista kiinnostuneille:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti