keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Tee se itse gluteeniton mämmi!







 Teen itse mämmini joka vuosi. Johtuen siitä, että kaupan mämmit ovat täynnä esimerkiksi sokeria ja ovat sen vuoksi aivan äklömakeita. Tällä ohjeella syntyy helppo mämmi aidoista luonnon raaka-aineista. Ja tällä ohjeella tehtynä ei tarvitse pelätä, että tuloksena on jokin etäisesti mämmiä muistuttava ruskea mössö (hyi kun kuulosti väärältä), vaan tuloksena on aivan oikean makuinen, vaan ei niin sokerinen MÄMMI!

Ota käyttöösi tämä herkullisen ja vaivattoman mämmin resepti!

PS. Tämä ohje on mukaelma vegan warriorin Gluteenittoman mämmin ohjeesta!

PSS. Tämä alla oleva ohje on tehty kaksinkertaisesti, sillä teen vähintään kaksinkertaisen annoksen, jotta mämmi riittää! Tulos on niin herkullinen, että se katoaa herkuttelijoiden suihin nopeasti.

Ainekset:
  • 600g bataattia
  • 350g kuivattuja luumuja
  • 200g pehmeitä taateleita
  • vettä keittämiseen 
  • 2dl tattarijauhoja
  • 1dl carob-jauhetta
  • 4rkl pellavansiemenrouhetta
  • 1tl suolaa
  •  (halutessasi sitruunan tai mandariinin kuori raastettuna)
 
Ohje:
  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  2. Kuori ja pilko bataatit ja keitä niitä runsaassa vedessä noin kymmenen minuuttia.
  3. Lisää joukkoon kiehumaan kivettömät luumut ja taatelit ja anna keittyä noin 5 minuuttia.
  4. Ota kattila liedeltä ja kaada keitinvesi itsellesi talteen. Soseuta bataatit, luumut ja taatelit.
  5. Lisää nyt joukkoon kaikki loput kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.
  6. Lisää keitinvettä nyt joukkoon niin, että seoksesta tulee melko löysää. Se menee seuraavaksi uuniin, joten kannattaa jättää vedenhaihtumavaraa.
  7. Paista mämmiä uunissa 175 asteessa 45 minuuttia. Ota uuni pois päältä, peitä mämmi foliolla ja ana tekeytyä vielä tunti.
  8. Parhaimmillaan mämmi on yön yli tekeytyneenä.
    Ihan parasta tämä on kera kerman ja inkkarisokerin!
 
Ohje kuvina:

Kuori ja pilko bataatit ja keitä niitä runsaassa vedessä noin kymmenen minuuttia.
Lisää joukkoon kiehumaan kivettömät luumut ja taatelit ja anna keittyä noin 5 minuuttia.
Ota kattila liedeltä ja kaada keitinvesi itsellesi talteen. Soseuta bataatit, luumut ja taatelit.
Lisää nyt joukkoon kaikki loput kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.
Lisää keitinvettä nyt joukkoon niin, että seoksesta tulee melko löysää. Se menee seuraavaksi uuniin, joten kannattaa jättää vedenhaihtumavaraa.
Paista mämmiä uunissa 175 asteessa 45 minuuttia. Ota uuni pois päältä, peitä mämmi foliolla ja ana tekeytyä vielä tunti. 
Parhaimmillaan mämmi on yön yli tekeytyneenä. Nauti haluamillasi lisukkeilla. Ihan parasta tämä on kera kerman ja inkkarisokerin!

Valoa tulevaan

Henna<3

4 kommenttia:

  1. Toisessa blogissa oli tehty tätä se ½ annos, mutta laitettu carobjauhetta kuitenkin 1 dl, olikohan hänellä virhe ?

    VastaaPoista
  2. Valmistetaan gluteenittomista maltaista ja gluteenittomista jauhoista ja 65-75 asteisesta vedestä notkean puuromainen seos. Seokseen lisätää makeuttamiseen siirappia ja muut mausteet ja seosta haudutetaan noin 65-75 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.
    Seos laitetaan uunivuokiin ja paistetaan 120-130 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.

    VastaaPoista
  3. Gluteeniton Mallas2. syyskuuta 2020 klo 1.44

    Gluteenitonta olutta valmistetaan gluteenittomista maltaista. Samoin perustein voi valmistaa gluteenitonta mämmiä gluteenittomista maltaista ja gluteenittomista jauhoista.
    Gluteeniton mallas ja gluteeniton jauho ei sisällä imeltävää aktiivisuutta ja makeuttamiseen täytyy käyttää siirappia. Näin saadaan maltaista valmistettua mämmiä.

    VastaaPoista
  4. Gluteeniton mallasmämmi gluteenittomista tattarimaltaista, gluteenittomista tattarijauhoista ja imeltävästä "puhdas kaura" kaurajauhosta. Hyvin soseutettua perunaa voi lisätä tehostamaan imeltymistä.

    Sekoita kaikki maltaat ja jauhot kulhossa kuivina.
    Sekoita kattilassa koko seos vähitellen noin 70 asteiseen veteen hyvin sekoittaen, niin että saadaan notkeahko puuromainen velli.
    Peitä seoskattila kannella. Laita seoskattila noin 70 asteiseen uuniin imeltymään. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana noin 3 kertaa. Lisää vain tarvittaessa kuumaa vettä.
    Lisää ripaus suolaa (ja halutut mausteet, mutta monien mielestä maustamatta paras). Siirrä seoskattila liedelle ja kuumenna seos kattilassa kiehuvaksi. Sekoita seosta kuumentamisen aikana tehokkaasti ettei seos pala pohjaan. Siirrä seoskattila sivuun noin 15-30 minuutiksi.
    Laita mämmiseos mämmin arvoisiin lasi- tai posliinivuokiin. Paista aluksi hiukan kuumemmassa. Alenna uunin lämpötila 120-130 asteeseen ja paista noin 3 tuntia.
    Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut peitettynä viileässä 2-3 päivää. Paistetaan kuitenkin useampi vuoallinen, niin silloin yksi vuoka voidaan syödä tyhjäksi aikaisemminkin.

    Syödään perinteisten lisukkeiden kera tai maun mukaan uudempien lisukksiden kera.

    VastaaPoista